Reisen startet i Georgia den 30 nov, hvor vi hadde tale og debatt-teknikk kurs med vår søsterorganisasjon USYG. På deres kontor i Tbilisi, landets hovedstad, diskuterte vi ivrig forskjellige viktige politiske saker, som fattigdom, arbeidsliedighet, narkotikaproblemer og demokrati.
En delegasjon fra AUF var i begynnelsen av desember i Georgia på prosjektreise og tok samtidig en tur innom Armenia. Delegasjonen besto av generalsekreter Gro Mette Moen, ny internasjonal rådgiver Torstein Tvedt Solberg og Inger Marie Lupton fra Finnmark som representant for fylkeslagene.
Reisebrevet er skrevet av Inger Marie Lupton, AUF i FinnmarkSelv om situasjonen i Georgia var ganske rolig nå, skal en ikke lenger tilbake enn 7. november da det var store demonstrasjoner foran parlamentet. Kravene var flere, blant annet at presidenten skulle sette en dato for nytt presidentvalg. Et viktig krav i Georgia, og et sentralt punkt i et fungerende demokrati, nettopp retten til å stemme ved frie valg.
Nå nylig har President Mikheil Saakashvili utlyst valg, og ga derfor etter for det massive presset fra oposisjonen og verdenssamfunnet. Valget ble satt til den 5 januar, en dato som videre vekker skepsis hos oposisjonen, mye fordi det er dagen før den ortodoksejulaften, og en frykter dermed lav valgdeltagelse.
Unntakstilstanden som ble innført under de store demonstrasjonene ga også rom for å stenge ned uavhengig media som viktige tvkanaler, da med begrunnelsen at opprørerne ikke skulle bli voldelig igjennom media. Selv uker etter at unntakstilstanden ble opphevet er de samme mediene fortsatt stengt, noe som fører til at opposisjonen har hatt problemer med å drive valgkamp.
Vår søsterorganisasjon har også andre dilemmer i valgkampen, da de ikke har noe moderparti å drive valgkamp for. Derfor jobber de nå for å få flest mulig valginspektører på plass den 5. januar som kan sikre at valgetgår rettmessig for seg.
Etter et 5 dagers opphold i Georgia, bar turen videre til nabolandet Armenia. De 30 milene det er fra Tbilisi til Yerevan tilbrakte vi på et koselig tog som tok 17 timer, heldigvis med sovekupe.
I Armenia møtte vi en annen søsterorganisansjon AYF. Tiden der brukte vi på å lære og høre hvordan den politiske situasjonen er i landet. Vi hadde møter med AYF og lærte mye om deres oppbyging, idologi og historie. Så det er mye som ligger til rette for et spennende samarbeid i fremtiden.