Når en slik viktig avtale nå er på plass er det viktig å ta noen skritt tilbake og hedre de som har bidratt positivt og kritisere de idiotene som står utenfor. På listen over idiotland kommer ikke uventet Russland, Kina, Paktistan og klasebombeværsting Israel, altså de landene som ved første anledning kan komme til å bruke klasebomber. Med på listen er også stormakten USA, og med Bush administrasjonen er det ingen bombe at de velger egoistisk sikkerhet fremfor kollektivt ansvar.
Det som gjør USA til en spennende case er det kommende presidentvalget, og med nye regimer kan ny politikk også oppstå. At den konservative republikaneren Mc Cain følger samme linje som partikammeraten Bush bør ikke overraske mange, for dette er to menn som ikke er så uenige som noen skal ha det til. Når det amerikanske senatet hadde spørsmålet om klaseammunisjon oppe til avstemining var det bare 4 senatorer som støttet det internasjonale forbudet og blant de var senator og presidentkandidat Barack Obama. Den eneste av de tre gjenværende presidentakandidatene som fremstår med en anderledes utenrikspolitikk enn sine motstandere. Det er nok mer skuffende for noen at Hillary Clinton ikke viser seg fra en mer radikal side utenrikspolitisk, men følger en hennes argumentasjon er det jo nettopp ens stemmegivnings historie som bør være tellende.
I dag søndag 1. juni avholdes det tredje siste primærvalget i USA, på tirsdag de to siste. Når vi våkner i Norge onsdag morgen vil det være klart hvem som er demokratenes neste presidentkandidat. Selv håper jeg å våkne til nyheten om at klasebombemotstanderen Obama har trukket det lengste strået!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar