tirsdag 11. mars 2008

International Year of the Potato

Poteten kommer til oss i mange former; kokt, stappet, ovnsbakt, og frityrstekt. Den kommer til middag, til lunsj og krypende når en minst aner det. Men i årtusener har poteten kun hatt rollen som liten siderett, det en har ved kjøttkaker og som en ufrivillig får med en hamburger. Den tiden er nå over, og potetens rennesanse er i annmarsj, for 2008 er av FN ærklært som "International Year of the Potato".

Som AUFer og innbitt FN tilhenger forsto jeg at dette ikke var noen spøk eller en religiøs stjernetolkning i retning "rottens år". Dette er alvor, og mest av alt er det politisk!

Bakgrunnen for FNs høytidlige utnevnelse er en vitenskapelig forankret tro på at poteten vil bidra til å nå de viktige tusenårsmålene. Se bare på denne listen av harde potetfakta:
  • Opprinnelig fra Sør Amerika, og kommer i 225 ulike arter.
  • Ranket som nr. 4 på "verdens viktigste matavare" (kun slått av mais, hvete og ris)
  • Ranket som nr. 1 på "verdens mest bærekraftige plante"
  • Regnes som drivstoffet bak den industrielle revolusjon.
  • Det danske ordet for potet, kartoffel, kommer fra Italiensk og betyr trøffel, og har bakgrunn fra når en tunghørt pave smakte potet for første gang og misforsto...
Når sant skal sies er det nok punkt 3 som fikk FN til å diske opp med store internasjonale titler. For poteten er den planten som produserer flest kalorier, raskest, krever mist landområde og kan tilpasse seg flest typer klima. Den er relativt enkel og dyrke, og tåler en klimastøyt.

Jeg har alltid hatt tro på poteten, og den troen er nå styrket og på vei inn i en stolthet! For i 2008 er det ikke Superman, Jens Stoltenberg eller Bush som skal redde verdens sultne, det er POTETEN! Jeg tror den vi gå løs på sin oppgave fryktløs og ambisiøs, og for min egen del skal jeg begynne å spise POTET, med kjøttkaker ved siden!

Vie la revolution de la pomme de terre!!!