mandag 17. mars 2008

Gjør som prins Charles!

Tibet lider under Kinas okkupasjon, og til tross for fredelige demonstrasjoner, slår okkpuasjonsmakten hardt ned på alle krav om frihet og uavhengighet. De siste dagers uroligheter kan ha resultert i nesten 100 drap av tibetanere. Internasjonal presse kommer ikke inn i området, og det er stor usikkerhet om hva som er situasjonen i landet.

10. mars begynte hundrevis av munker en protestmarsj inn til den tibetanske hovedstaden Lhasa for å markere at det var 49 år siden den første oppstanden mot Kina. De protesterte på fredelig vis, og alt de krevde var slutt på religiøse restriksjoner og frigivelse av fengslede munker. På vei inn til sentrum av byen ble toget stoppet av kinesisk politi, og over 50 munker ble arrestert. Dagen etter krevde 600 munker at de som var blitt arrestert skulle frigis. Protesttoget av munker forsøkte å gå inn i Lhasa, men ble møtt av over 2000 bevæpnede politimenn som møtte den fredelige demonstrasjonen med tåregass. Tibetanerne, under ledelse av Dalai Lama, er blitt verdenskjent for sin fredelige motstand mot okkupasjonsmakten. Demonstrasjonene spredte seg også til India og Nepal, og også her ble de møtt med kraftig motstand. Det er bekymringsverdig om Kina nå presser disse landene for å stilne tibetanske rop om frihet.

Ytringsfrihet er en sentral menneskerettighet som skal gjelde alle mennesker, men i Tibet gjør okkupasjonsmakten alt for å stoppe de fredelige demonstrasjonene. Det er paradoksalt at Kina til sommeren skal avholde de olymiske leker, samtidig som de fratar et helt folk deres mulighet til grunnleggende menneskerettigheter og sin frihet!

Vi får håpe at flere velger å gjøre som prins Charles, nemlig å boikotte OL i Bejing.