fredag 22. februar 2008

Noen dager i Nablus

Tirsdag opplevde vi noe vi ikke helt hadde troen på at vi skulle oppdage. Da vi våknet på Hotel Jerusalem snødde det ute. Store snøfiller som dalte ned, ingen biler på veien og alt var stengt. Men sola skinner nå, og det er omtrent som norsk vårvær her nede.

Vi har nå vært tre dager i Nablus. Her har vi holdt todagers seminar for jentene i Fateh Youth fra hele Vestbredden. Dette er for å skolere og oppmuntre flere jenter til å bli tillitsvalgt i organisasjonen. Vi snakket om tale- og debatteknikk, likestilling, hersketeknikker og presentert hva AUF er og hva vi jobber med. Flere av jentene som skulle delta på seminaret er blitt stoppet på chechpoint inn til Nablus, og ble sendt hjem igjen. Andre har kjørt lange omveier for å komme hit, så det er tydelig at okkupasjonen griper hardt inn i dagliglivet her.

I går besøkte vi An Najah university, og snakket blant annet med en organisasjon som jobber med Rigth to Education. Nesten alle studentene ved universitet har opplevd å bli stoppet på checkpoint og dermed gått glipp av viktig undervisning. Flere av studentene sitter i fengsel og mange har måttet utsatt studiene av ulike grunner.

I dag har vi hatt seminar for medlemmer av Fateh Youth i Nablus, og i morgen tidlig reiser vi til Jenin for å holde seminar og besøke flyktningleir.

mandag 18. februar 2008

Noen timer med mange inntrykk!

I dag har vi vært på en political tour i Øst-Jerusalem og sett på hvordan Israel prøver å skape fakta på bakken som taler for deres sak. Vi har sett enorme bosetninger hvor staten Israel subsidierer middelklassen for at de skal bo i de ulovlige bosetningene. Det er nemlig viktig for Israel at det er et flertall av israelere i Jerusalem, og de gjør alt for å tvinge palestinerne ut av byen.

En tre timers tur i Øst- Jerusalem gir mulighet for mange inntrykk, og vi fikk mange muligheter til å se muren Israel bygger inne på Vestbredden. Muren er snart ferdig og omringer nå nesten hele Jerusalem. Med muren er flere landsbyer som før tilhørte Jerusalem nå stengt ute fra byen, og eneste mulighet for å komme til Jerusalem er gjennom checkpoints. En flyktningleir er helt innestengt, og som eneste utsikt har de en gigantisk bosetning. Det er et sykt opplegg...

Etterpå gikk turen til Yad Vashem, som er et Holocaustmuseum i Jerusalem. Det er et av verdens beste museum, og det gjorde inntrykk på delegasjonen. Likevel var det trist å se at palestinerne nå blir behandlet på en måte som kan minne om det jødene gikk gjennom på 30-tallet. Dette sitatet sto på en vegg:
”Never again allow such a catastrophe”.
Og vi kan ikke si oss mer enig!

I morgen går turen til ungdomshuset AUF har vært med å finansiere i Abu Diis, og så reiser vi til Nablus for å holde seminar i tre dager.

De melder snø i Jerusalem

Da var første dag unnagjort og masse inntrykk skal bearbeides. Vi brukte første dag til å se gamlebyen og bli kjent med området, det var jo tross alt første gang til området for en av delegasjonens fire deltagere. (Alex)

En tur i gamlebyen viste at lite har blitt bedre og mye har blitt værre. Våre venner kan fortelle at flere og flere hus i den muslimske delen blir kjøp av fanatiske Israelere. Ariel Sharon har eksempelvis et fin fint hus midt i området. Den største forandringen var å finne ved klagemuren der en graver "arkeologiske" tuneller under klippemoske og våre venner lanserte teorien om at disse tunellene, sammen med et jordskjelv, vil bidra til at klippemoskeen raser! Og da gir plass for rekonstruksjonen av israelernes hellige tempel som klagemuren er en ruin etter.

Det er meldt snøfall i morgen så det blir spennde å se om vi får norsk vinterstemning her nede! =)

Vi har vert ivrige fotografer og under finner dere et utvalg av bilder fra søndagens utflukt:


Jette og Torstein



Stine Renate og Alexander



Stine sjekker (opp) sikkerheten i gamlebyen



Klagemuren

søndag 17. februar 2008

AUF i Palestina

I dag ankom en delegasjon fra AUF Palestina og byen Jerusalem. Delegasjonen består av Jette Christensen, Alexander Cascio, Torstein Tvedt Solberg og Stine Renate Håheim.

Under hele oppholdet vil vi oppdatere bloggen og legge ut bilder vi tar!

Denne første dagen av oppholdet har vi brukt til å se Jerusalem og forberede oss til seminarene senere neste uke!