fredag 18. januar 2008

Israel tar kvelertak på Gaza



NRK melder i dag at Israels forsvarminister Ehud Barak har gitt ordre om å sperre alle grenseoverganger inn og ut av Gazastripen. Ikke bare er grensen nå stengt for palestinere, men den nye politikken stenger også ute UNRWA (FNs organisasjon for palestinske flyktninger) som daglig transporterer inn mat og andre nødvendige varer til de innestengte Palestinerne.

Dette er nok et tilltak fra den Israelske regjeringen for å kvele alt som heter liv i Gaza, som uten skrupler og ettertanke stenger matforsyningene til 1,4 millioner mennesker. Det er en mild underdrivelse å si at Israel setter seg over internasjonal lov og rett, og utestengelsen av FN i Gaza føyer seg bare inn i rekken av grove overgrep mot FNs menneskerettigheter og det palestinske folket.

Det heller lite gjennomtenkte grunnlaget hæren har for sine handlinger hjelper ikke den skjøre fredsprosessen som nå er satt i gang. For teorien om at sultne og innestengte palestinere legger vekk alle tanker om raketter har jeg liten tro på. Den dialogen som modige ledere nå har satt i gang kan bare ødelegges av slike handlinger som den Israelske hæren nå setter ut i live. Det å sette likhetstegn mellom enkeltmenneskers handlinger, som rakettangrepene fra Gaza er, og en full militær blokade og total undertrykking av millioner av mennesker, er på grensen til galskap.

Så får vi bare håpe at galskapen snart får en slutt, og at maten igjen kan trille inn i Gaza!

torsdag 17. januar 2008

Behov for internasjonal tilstedeværelse på Sri Lanka

I går var AUFs internasjonale ressursgruppe sterkt representert i fakkeltoget arrangert av Norsk-Tamilsk forum Norge. Situasjonen på Sri Lanka er nå dramatisk. I forrige sa nemlig regjeringen på Sri Lanka opp våpenhvilen med tamiltigrene (LTTE), med virkning fra 16. januar. I dag er det en krigslignende situasjon på Sri Lanka og dette har ført til støre lidelser for sivilbefolkningen og en vanskelig menneskerettighetssituasjon.

Norge var med å tilrettelegge for en våpenhvile på Sri Lanka i 2002. Og siden våpenhvilen ble inngått har den nordiske observatørstyrken Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM) hatt som oppgave å belyse menneskerettighetsbrudd og begrense overgrep mot sivilbefolkningen. Nå har regjeringen brutt våpenhvilen og beordret SLMM å reise fra landet. AUF frykter at situasjonen for sivilbefolkningen vil bli forverret når det ikke lenger er internasjonale vitner til det som skjer.

AUF støtter Norsk Tamilsk Forum i deres kamp for internasjonal tilstedeværelse på Sri Lanka og oppfordrer norske myndigheter til å legge press på regjeringen på Sri Lanka. Det finnes ingen militær løsning på konflikten, og AUF vil at Norge må legge til rette for å finne en politisk løsning på konflikten.