tirsdag 9. september 2008

Film: SITRONTREET

Salmas sitronlund står i fare for å bli hugget ned når den israelske forsvarsministeren flytter inn som nærmeste nabo. Trærne utgjør nemlig en trussel, da de kan fungere som tilholdssted for palestinske terrorister.

Denne Israelske filmen er et møst for alle AUFere og Palestinavenner. Den rørende historien om Salma og hennes sitronlund rører dypt i hjerteroten, og enkens kamp for familieeiendommen blir raskt et symbol på den groteske israelske okkupasjonen.

"Sitrontreet er basert på en virkelig historie. Det gjør ikke den nydelige, menneskelige og kresent fortalte filmen dårligere. Tvert imot. At den vakre, middel-aldrende, palestinske enken Salma faktisk eksisterer der ute, gjør hennes kamp mot den overveldende motstanderen, den israelske hær, enda mer fascinerende." skriver Bergens Tidene som gir filmen terningkast 5.

Det faktum at filmen også er støtten av det Israelske filminstituttet gir meg også et håp om at israelsk intern motstand mot okkupasjonen styrkes. Den ytringsfriheten Staten Israel snakker om er langt fra en sannhet, men filmer som dette bidrar til å få historiene frem og setter toppolitisk pjatt i skyggen. Filmens siste scene er et fantastisk eksempel på hvordan israelske politikere graver sin egen grav og murer ikke bare fienden ute, men seg selv inne.

Min entusiasme for filmen kom etter en forhåndsvisning på Filmfestivalen i Haugesund, og nå er filmen også å se på norske kinoer. Den vises nå i Bergen, Oslo og Trondheim. Historien, skuespillerne og fantastiske bilder gjør filmen til mer enn sitt politiske budskap og utvider dermed sin publikumsmasse. Så har du politiske tvilere i din omgangskrets er det bare å kjøpe billetter med det samme!