torsdag 24. april 2008

Palestine, here I come again

- En reiseskildring skrevet av Hilde Firman Fjellså, leder AUF i Rogaland.

Min kjære Stavangerby har Nablus på Vestbredden som vennskapsby, og Nablusforeningen i Stavanger jobber med å knytte vennskapsbånd gjennom skoler, politikere og iherdige ildsjeler med våre venner i det okkuperte land, og samarbeider på en rekke felt. Denne gangen var jeg så heldig å få lov å bli med som representant for kommunalstyret for miljø og utbygging for å kunne jobbe med et miljøprosjekt som skal finansieres av egenpålagte ”klimakvoter” når Stavanger kommune bruker fly. Helt siden jeg fikk være med en delegasjon fra AUF til Palestina i fjor vår har jeg drømt om å reise ned igjen!

Etter å ha sluppet bemerkelsesverdig lett gjennom sikkerhetskontroll og spørsmål på flyplassen, bar turen vekk fra det forjettede land og inn på Vestbredden, på vei til Nablus. Da kommer man selvfølgelig ikke utenom et drøss med checkpoints. Nablus ligger nokså nord i landet, og er en av de mest avstengte byene på Vestbredden. På siste checkpoint inn til byen måtte vi si farvel til sjåføren vår, og dra koffertene våre gjennom veisperringene over til den andre siden. Han fikk nemlig ikke lov til å bli med videre. Etter å ha vist passene våre til en ung gutt i militærutstyr, viftende på et maskingevær, fikk vi lov til å passere med våre norske pass. En helt annen sak dersom vi hadde vært palestinere. Deretter bar det videre til Hotell Al Jasmin, for å så møte representanter for Nablus kommune til middag på kvelden. Og for en velkomst! Massevis med god mat, og smilende mennesker som ønsket oss hjertelig velkommen:)

Delegasjonen som reiser ned består av to grupper, en av dem er lærere som skal besøke sine vennskapsskoler og den andre gruppen skal jobbe med miljøprosjektet. Folk fra Nablusforeningen er med på hver sitt fagfelt. I alt er det 16 personer på tur. Denne dagen deler vi oss opp etter hvert vårt formål med turen. Vi møter den assisterende borgermester, fordi den ”ekte” borgermesteren sitter fortsatt fengslet på ubestemt tidspunkt i såkalt administrativ forvaring. Deretter møter vi miljøavdelinga til Nablus for å diskutere prosjektet, og så guvenøren i Nablus-regionen. Han kan fortelle at han nettopp var utsatt for et angrep av noen palestinere som trolig var presset til å sette fyr på bilen hans og skyte rundt seg med våpen i lufta. Denne historien er forøvring ikke over enda. Av hvem de ble presset av er foreløpig uvisst...

Flere oppdateringer fra Hilde i Palestina kommer