lørdag 9. august 2008

Tårer og smil i ekstreme Hebron

Skrevet av Hilde Firman Fjellså, leder i AUF i Rogaland


I dag har vi vært i Hebron, en by som tidligere var et levende bysenter , men som nå terroriseres av ekstreme bosettere og har nærmest blitt en spøkelsesby.
Vi ble møtt av en palestinsk fredsaktivist som samarbeider med en rekke fredsorganisasjoner både internasjonalt og i Israel. Han tok oss med til huset sitt, som ligger rett ved siden av bosettere som daglig kaster søppel og stein mot huset hans, og skader både han og familien hans og kommer med dødstrusler.

Be'tselem - en israelsk fredsorganisasjon har gitt palestinerne som bor nærmest bosetterne filmkamera, for å dokumentere overgrepene og ydmykelsene de utsettes for. Vi fikk se noen av disse og satt målløse og sjokkerte – at det går an å klekke ut så pervertert ondskap! Når vår venn så fortalte om sin ”gode nabo” som tvang stein inn i munnen på den 7 år gamle nevøen hans og slo tennene mot steinene slik at de knakk, var det både noen og enhver av oss som måtte tørke frustrerte og ulykkelige tårer.

Det er 400 bosettere i Hebron og 4 000 soldater til å ” beskytte” dem. De står bare der og ser på mens bosetterne spytter, slår og skyter etter palestinerne, og ofte deltar de selv i ugjerningene. Vi fikk se en film hvor en voksen bosetter dame skriker ”Hore” på arabisk etter unge palestinske jenter. Bosetterbarna læres opp til å angripe palestinske barn på vei til skolen, slik at disse må følges hver eneste dag. Heller ikke det at de er i følge med voksne, stopper bosetterbarna – og de sparker og hiver stein på dem.

I gamlebyen er det nesten ingen butikker igjen, for bosetterne har tatt mesteparten av etasjene over butikkene, og kaster steiner, søppel og eksrementer på nettingen som palestinerene har satt opp over gaten for å beskytte seg med.

Man blir så oppgitt over den utspekulerte ondskapen her, og løsninger synes langt vekke når menneskene behandler hverandre på denne måten. Men alt var ikke bare trist. Vi møtte flere fantastiske mennesker, som til tross for overgrepene de stadig blir utsatt for er helt klare på at de ønsker å leve i fred med israelerne og at de også forstår at ikke alle i Israel er slik som bosetterne i Hebron. Jeg fikk også mange nye venner, og spesielt datteren i huset som var veldig søt og ville at jeg skulle bli igjen hos dem og sove på rommet hennes.

onsdag 6. august 2008

Broer bygges - murer rives

Det er andre dag på seminaret i Ramallah, og Ida, Fredrik, Hilde og Fredrik er godt igang med å planlegge samarbeid mellom distrikter i Palestina og sine egne fylkeslag. Hjemme i Norge har det vært flere presseoppslag om turen, og her følger et lite utvalg:

– Helt surrealistisk, sier leder i AUF Fredrik Bjørnebekk etter bare to dager i Palestina, hvor han knytter kontakt med Fatah Youth. AUF i Østfold skal i løpet av seminaret etablere et samarbeid med Fateh Youth i Bethlehem. Les mer i Fredriksstad Blad. Fredrik holdt også innledning om nominasjonsprosessen fram til landsmøtet til AUF.

- Konflikten må løses på storpolitisk nivå. Men vi ønsker å bidra til at palestinsk parti- og organisasjonsstruktur utvikles. Det får være vårt bidrag i denne omgang, sier leder i AUF i Rogaland, Hilde Firman Fjellså. Les mer i Stavanger Aftenblad. Hilde bidro også med en innledning om konflikthåndtering, noe som er en viktig del av det å drive med organisasjonsarbeid.

– Jeg gleder meg å samarbeide med vår søsterorganisasjon i Jerusalem og til å lære mer om hvordan situasjonen i Palestina er. Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er å leve under konflikt og okkupasjon i så lang tid. Det er noe som særlig rammer barn og unge, derfor er det viktig å bidra til at disse får engasjert seg, sier leder i AUF i Oslo, Helen Ingrid Andreassen. Les mer på noblad.no Helen er veldig engasjert i likestilling, og det var derfor naturlig at hun fortalte om likestillingsdebatten både i Norge og internt i AUF.

Ida Ødegaard er nestleder i AUF i Sør-Trøndelag og er i Palestina for første gang. Trondheim er i dag vennskapsby med Ramallah, og Ida skal derfor starte et samarbeid mellom Fateh Youth i Ramallah og AUF i Sør-Trøndelag.
- Det har vært utrolig interessant og snakke med de fra Ramallah, og jeg har fått en helt ny forståelse for hvordan det er å drive med politikk under en okkupasjon. De lever i en helt annen virkelighet enn oss hjemme, men til tross for det har vi også mye til felles, sier Ida. En viktig del av samarbeidet er erfaringsutveksling, og Ida holdt derfor innledning om hvordan AUF i Sør-Trøndelag velger delegater til landsmøtet i AUF.

tirsdag 5. august 2008

Jerusalem – kontrastenes by

Skrevet av Fredrik Bjørnbekk, leder AUF i Østfold

Etter å ha landet kl. halv et på natta i Tel Aviv bar reisen, for resten av delegasjonen, videre til ”den hellige by” Jerusalem. Det står tydelig for oss som er her for første gang at Jerusalem virkelig er kontrastenes by. Her møter du på sekulariserte muslimer, kristne og jøder, samtidig som du rundt neste gatehjørne kan møte på kvinner med sjal, ultraortodokse jøder eller en helt vanlig ”businessmann” i dress.

Vi var selvfølelig innom Yad Vashem, som er et museum til minne om forfølgelsen og utryddelsen av 6 millioner jøder under andre verdenskrig. Paradoksalt nok finner man mange sitater som enhver AUFer kunne ha brukt i et leserbrev om konflikten her nede.

For flere av oss ble vårt første møte med muren, gjennom et vindu fra rutebussen mellom Jerusalem til Ramallah. Man har alle sett bilder og videosnutter av muren tidligere, men det å fysisk kjøre forbi muren var helt surrealistisk. Vi møtte tidligere på dagen Judith Harel fra OCHA som fortalte oss om de forskjellige type hindringene Israel bruker i og mot Palestina. Hun kunne fortelle at det ved siste telling hadde vært 607 forkskjellige hindringer. Følelsen av avmakt vokser når du ser alt Palestinerne blir utsatt for, heldigvis vil vi aldri gi opp før Palestina er fritt!

I dag blir det seminar mellom AUF og Fatah Youth Organization, vi gleder oss til å møte våre Palestinske venner!