tirsdag 5. august 2008

Jerusalem – kontrastenes by

Skrevet av Fredrik Bjørnbekk, leder AUF i Østfold

Etter å ha landet kl. halv et på natta i Tel Aviv bar reisen, for resten av delegasjonen, videre til ”den hellige by” Jerusalem. Det står tydelig for oss som er her for første gang at Jerusalem virkelig er kontrastenes by. Her møter du på sekulariserte muslimer, kristne og jøder, samtidig som du rundt neste gatehjørne kan møte på kvinner med sjal, ultraortodokse jøder eller en helt vanlig ”businessmann” i dress.

Vi var selvfølelig innom Yad Vashem, som er et museum til minne om forfølgelsen og utryddelsen av 6 millioner jøder under andre verdenskrig. Paradoksalt nok finner man mange sitater som enhver AUFer kunne ha brukt i et leserbrev om konflikten her nede.

For flere av oss ble vårt første møte med muren, gjennom et vindu fra rutebussen mellom Jerusalem til Ramallah. Man har alle sett bilder og videosnutter av muren tidligere, men det å fysisk kjøre forbi muren var helt surrealistisk. Vi møtte tidligere på dagen Judith Harel fra OCHA som fortalte oss om de forskjellige type hindringene Israel bruker i og mot Palestina. Hun kunne fortelle at det ved siste telling hadde vært 607 forkskjellige hindringer. Følelsen av avmakt vokser når du ser alt Palestinerne blir utsatt for, heldigvis vil vi aldri gi opp før Palestina er fritt!

I dag blir det seminar mellom AUF og Fatah Youth Organization, vi gleder oss til å møte våre Palestinske venner!

Ingen kommentarer: