lørdag 2. august 2008

Okkupasjonens sanne ansikt!

I dag besøkte vi den største byen på Vestbredden, nemlig Hebron. Her viser okkupasjonen sitt sanne ansikt, og det er ikke pent!

Hebron var en av de rikeste byene i Palestina, men er i dag den byen med størst arbeidsledighet. Årsaken er 114 veisperringer og checkpoints inne i byen, apartheidmuren og ekstreme settlere. I gamlebyen i Hebron bor det 400 settlere, de har okkupert palestinske hus og butikker og skyr ingen midler for å jage palestinerne ut av byen. Angrep på palestinske barn og steinkasting er blitt en del av hverdagen til palestinerne i Hebron. Settlerne har også okkupert en palestinsk skole inne i byen, og her har Ehud Barak nettopp gitt tillatelse til å bygge på skolen for å få plass til flere settlere. Settlerne har skattefritak og blir subsidiert i form av billige hus og biler.

Lederen av Fateh Youth på Hebron University slapp ut av fengsel i fjor. Da hadde han sittet seks år i et israelsk fengsel, da han kom ut var datteren blitt syv år. Grunnen til de seks årene i fengsel? At han var aktiv i vår søsterorganisasjon..

Mange vi har møtt har spurt oss hvor Israels vilje til fred er. Vi lurer på det samme. En stat som ønsker fred skal ikke fengsle politikere, bygge nye ulovlige bosetninger og skape et apartheidsystem!

På vei tilbake fra Hebron ble den palestinske bussen vi kjørte stoppet på checkpoint. Jeg ble bedt om å komme ut av bussen og ble fortalt at jeg ikke kunne reise inn i "Israel", vi var nemlig på vei inn i Jerusalem. Israel har funnet en ny måte å lage problemer for plagsomme utlendinger; la være å gi de visum. Til tross for at jeg tre ganger spurte om å få stempel i passet på Ben Gurion, nektet de meg det. Etter krangling og trusler om å ringe den norske ambassaden fikk jeg til slutt passere checkpointen. Jeg var så sint på soldatene, og kan ikke tenke meg et liv der du er avhengig av dagshumøret til 18 år gamle gutter for å få lov til å reise i ditt eget land...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ubalansert. Snakk med begge parter!

Anonym sa...

Jødene ble fordrevet ut av Hebron etter over tusen års bosettelse der, på bakgrunn av arabernes massakre på 1900-tallet. Er det virkelig så galt at det i dag skal bo 400 av dem der? Klart de har gjort feil, men rart det ikke slår oss at araberne der på ingen måte er uskyldige lam dem heller. Når ikke arabnere ønsker å bo med jøder, da er det også vanskelig for Israel å snakke fred. Araberne har hatt sine muligheter, hvorfor tar de dem ikke?

Kamerat Håheim sa...

AUF har tatt side i konflikten mellom Palestina og Israel. Den er en konflikten med en sterk og en svak part. Så lenge Israel okkuperer Palestina, vil AUF fortsette å kjempe mot okkupasjonen.

Under turen skal vi også møte flere israelske organisasjoner for å høre deres synspunkt på konflikten, så vi snakker med begge parter i konflikten.

Når det gjelder spørsmålet om bosetningene, så forholder vi oss til det som er internasjonal lov. I henhold til Geneve-konvensjonen som sier at okkupasjonsmakten ikke har lov til å bosette egen befolkning i de okkuperte områdene. Derfor er bosetningene i Hebron og ellers på Vestbredden ulovlig!

Etter å ha vært i Hebron flere gange er det helt tydelig at mange av bosetterne oppfører seg helt uakseptabelt!!