onsdag 30. juli 2008

"Direkte inne fra Jerusalem"

Akkurat nå sitter vi på Hotel Jerusalem rett utenfor gamlebyen. Vi er tilbake etter tre dager på reisefot for å besøke Fateh Youth på universitetene. Til nå har vi vært innom Ramallah, Nablus og Jenin og har hatt utallige møter med interessante og spennende mennesker fra vår søsterorganisasjon. Målet med turen er å starte opp distriktsamarbeid mellom AUF og Fateh Youth, og det er strålende å se den innsatsen våre venner gjør på universitetene. De har nå flertall på alle universtitetene etter en godt gjennomført studentvalgkamp.

På Bir Zeit University i Ramallah var vi blant annet med på en demonstrasjon mot fengslingen av 600 Fatah-medlemmer på Gaza de siste dagene. På Vestbredden er fengsling av studenter omfattende, og vi fikk blant annet møte sønnen til Marwan Barghouti. Vi fikk også en omvisning i Bir Zeit og ble som vanlig invitert hjem til vilt fremmede mennesker. Høydepunktet på omvisningen var besøk hos en stor familie som lager sin egen vin fra druene i bakgården. Ingen av de snakket et ord engelsk, så her fikk vi god bruk for våre timer på arabisk kurs hjemme i Norge.

I Nablus møtte vi guvenøren som ga oss en oppdatering på situasjonen i byen som er innestengt av utallige checkpoints. Vi var også hjemme hos familien til Alaa, hvor vi fikk en innføring i vitser om folk fra Jordan. Stemningen her nede skifter fort fra dødsalvorlig (bokstavlig talt) til latterbrøl.

Den ene kvelden var vi innom Beit Foriik, en landsby i Nablus distriktet. Den er omringet av settlements på alle kanter, og det finnes kun en vei ut og inn av landsbyen, og denne er selvfølgelig kontrollert av israelsk militære. Det er stor fattigdom i landsbyen, økonomien er nemlig totalt avhengig av oliventrærne som settlere nekter de å få tilgang til. To mennesker er skutt den siste tiden i et desperat forsøk på å høste oliven. Og hvis de mot alle odds skulle få høstet oliven, nekter Israel de å eksportere den ut av landsbyen. Vi møtte lederne av Fatah og medlemmer av bystyret, og de var naturlig nok fortvilet over situasjonen. Samtidig satte de stor pris på internasjonalt besøk og tok oss med på en rundtur i byen. Beit Foriik er stedet hvor den palestinske revolusjonen begynte og er full av historie. Yassir Arafat hadde skjulested der i 1967, og vi fikk også se grotten hvor han oppholdt seg etter seksdagerskrigen.

I dag har vi tilbrakt dagen i Jenin, hvor vi besøkte Arab American University. Her diskuterte vi blant semesteravgift og hvordan okkupasjonen påvirker studiene med direktøren ved Universitetet. Vi var også med på en forelesning om muren med Stop the Wall campaign. Mange av studentene i Jenin bor på andre siden av muren, og har derfor store vanskeligheter med å komme seg til universitetet. I går ble en tolv år gammel gutt drept etter en demonstrasjon mot muren i Nilin. Han ble skutt i hodet av en israelsk soldat. Jeg trenger kanskje ikke å si hvor sinte og frustrerte vi ble over å høre dette, og enda verre ble det når vi ble fortalt at israelsk media har fremstilt det som om han ble skutt av palestinere. Israelerne skyr ingen midler i kampen for et land uten folk.. Heldigvis er ikke norske medier så naive! http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/midtosten/article2565783.ece

Situasjonen på Vestbredden har blitt verre siden forrige gang vi var her. Settlementene blir utvidet dag for dag, hver natt blir palestinere arrestert uten anklager, muren blir stadig lengre og fattigdommen øker. Til tross for dette kjemper palestinerne med et ufattelig mot for å bekjempe apartheidsystemet og okkupasjonen. Som unge politikere og som mennesker kan vi ikke gjøre annet enn å kjempe sammen med de!

Ingen kommentarer: