mandag 6. oktober 2008

IAEA-flertall mot Israelske atomvåpen

I dag vil stå som en merkedag etter at et flertall i IAEA, det Internasjonale Atomenergibyrået, stemte for et atomfritt Midtøsten. Det er per dags dato kun Israel som har atomvåpen i området, da uten at de vil inrømme det. Vedtaket ble gjort etter to dager med intense forhandlinger på en konferanse i Wien. Hele 82 land støttet vedtaket, ingen stemte mot, men 13 land avsto fra å stemme.

Det er ingen (atom)bombe at USA og Israel danner fortroppen av de 13 avholdene landene, og at avholdenheten er et utrykk for motstand. Israel er det eneste i regionen som ikke har sluttet seg til den internasjonale traktaten om ikkespredning av atomvåpen NPT, og landet godtar bare i begrenset grad inspeksjoner fra IAEA. Det virker som at noen har noe som ikke tåler offentligheten.

Saken til Mordechai Vanunu er et annet bevis på det samme hemmeligholdet. Da en av hjernene i forskningsprosjektet forsto at det var atomvåpen de laget gikk han ut i offentligheten med saken i 1986. Takken var 18 år i israelsk fengsel dømt for landsforederi. Fortsatt, 22 år etter offentliggjøringen, har en ikke rikket Israel en centimeter i riktig atomfri retning. Det store ubesvarte spørsmålet som nå gjennstår er om dagens vedtak snur på dette.

Det finne ingen gode argumenter mot et atomfritt Midtøsten, og heller ikke mot en atomfri klode. Israels våpen har nå trigget atomprogrammer i Iran og Syria, og den negative atomspiralen bør en gang for alle stoppes. Her bør Norge kjenne sin besøkstid, spesielt siden vi bidro til at spralen startet ved å gi tungtvann til israelerne. Dagens vedtak må være starten på nedrusting i det konfliktfylte området, og inspektører må få slippe til der de ønsker. Men best av alt var det om USA også kunne ta til vett og støtte flertallet!

2 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
E.P. sa...

"Herrens frykt er begynnelsen til visdom. God forstand får alle som følger den. Hans lovprisning består til evig tid." Salme 111